جستجو بر اساس تاریخ
نظرسنجی
شماره : 6654 /
۱۳۹۹ يکشنبه ۳۰ آذر
|
دست خودی، جام را به حریف تقدیم کرد!
یادداشت
سپهر خرمی
«اگر اشتباه نکنی گلی در فوتبال به ثمر نخواهد رسید.» این آخرین جمله علی پروین در برنامه فوتبال برتر پس از پایان مسابقه فینال لیگ قهرمانان آسیا بود. پروین عقیده داشت مهدی شیری زحمتش را کشیده و حالا اگر اشتباه نمیکرد پس فوتبال گلی هم نداشت!
پرسپولیس یک گام تا رسیدن به جام کم آورد و اولسان هیوندای کره جنوبی با حمایت صحیح VAR و البته اشتباهات عجیب بازیکنان پرسپولیس به مقام قهرمانی رسید تا برای دومین بار در هشت سال اخیر چنین افتخاری را کسب کند.
شاگردان یحیی گلمحمدی در این مسابقه طبق انتظار در ۲۰ دقیقه ابتدایی دیدار سعی کردند با حضور در لاک دفاعی، حملات اولسان را خنثی کنند که در این راه هم موفق بودند. اولسان ۲۰ دقیقه اول با در اختیار گرفتن کل بازی، دو موقعیت خطرناک را روی دروازه حامد لک پیریزی کرد که شوت یون بیتگرام کرهای به تیر دروازه حامد نیز برخورد و به بیرون رفت اما در ادامه این پرسپولیس بود که با غلبه بر ترس سرعت حریف بازی را در اختیار گرفت و با هوشیاری عبدی به گل نخست در دقیقه ۴۴ رسید.
تصور این بود که یک دقیقه قبل از پایان نیمه اول، بهترین زمان گلزنی در فوتبال است اما خطای مبتدیانه احمد نوراللهی باعث شد تا بازهم جونیور نگرائو از روی نقطه پنالتی گلزنی کند، هرچند حامد لک توپ اول را به زیبایی دریافت کرده بود.
با شروع نیمه دوم همان ترسی که هواداران از پاشنه آشیل تیمشان داشتند سراغشان آمد و مهدی شیری در همان دقایق ابتدایی نیمه دوم با خطای هندی عجیب درون محوطه جریمه، یک پنالتی دیگر به اولسان هدیه داد تا جونیور بازهم ضربه را به گل تبدیل کند و ۷ گله شود و به صدر جدول گلزنان لیگ قهرمانان آسیا همراه با مهاجم النصر برود!
کنایهآمیز اینکه پرسپولیس در قطر، سیامک نعمتی را به عنوان دفاع راست به زمین فرستاده بود و تا پای فینال مهدی شیری حضور نداشت و با بازگشت او، نعمتی یک خط جلو رفت تا او بار دیگر به پست تخصصی خود برگردد!
بسیاری عقیده داشتند شاید بهتر بود در دیدار پایانی باز هم سیامک نعمتی به عنوان مدافع کناری به بازی گرفته میشد اما با محرومیت پهلوان و امیری طبعاً بازیکن دیگری نبود که به عنوان هافبک راست تست شود.
هرچند بهتر بود یحیی گلمحمدی زودتر از اینها در دیدار پایانی دست به تعویض میزد. پرسپولیس با وجود عقب ماندن در نتیجه، تا دقیقه ۸۵ فقط یک بار تعویض کرده بود که با علم به محرومیت سه بازیکن بازهم توجیه مناسبی نیست که سرمربی تیم بازنده در دیدار پایانی هر آنچه که دارد را رو نکند! بسیاری عقیده دارند کار بزرگ، قهرمانی و بالا بردن جام، بازیکن بزرگ هم میخواهد اما شاگردان گلمحمدی نشان دادند شکست دادن بزرگان آسیا با این بازیکنان که رشد خوبی داشتند هم شدنی است با این تفاوت که پیشتر، بازیکنی نبود تا درون محوطه جریمه خیلی بیدلیل ضربه اسپک والیبال را تمرین کند.
پرسپولیس برای قهرمانی آسیا چه چیزی کم داشت؟
شکار ببر با اسلحه خالی
تیتر یک
آرمن ساروخانیان @armen7791
پرسپولیس بدون زهردارترین بازیکنش، آل کثیر که به دلیل محرومیت در استودیوی تلویزیون در تهران نشسته بود، حریف اولسان نشد و برای دومین بار در سه سال اخیر در حسرت قهرمانی آسیا ماند. گلمحمدی در غیاب آل کثیر، امیری و پهلوان تلاش کرده بود با انتخاب ترکیبی متفاوت مسیری به سوی موفقیت باز کند، ولی وزن خط حمله پرسپولیس پایینتر از آن بود که برای بردن بازی سختی مثل فینال آسیا کافی باشد.
پرسپولیس مطابق انتظار با چیدمان 1-3-2-4 به زمین رفت و اولویتش در شروع کنترل اولسان بود. مدافعان و هافبکها با بازی فشرده تلاش میکردند فضایی به مهرههای تهاجمی حریف ندهند و پرسپولس به هیچ وجه دوست نداشت گل اول بازی را بخورد. این احتیاط در زمان حملات هم آشکار بود و آنها به ندرت با بیش از سه بازیکن در حمله شرکت میکردند. این تدبیر تا حدودی کارساز بود و کمی از ضرب اولسان را گرفت، با این حال تیم کرهای در نیم ساعت اول توانست دو بار دروازه لک را به طور جدی تهدید کند. در ادامه به تدریج از شدت بازی اولسان کاسته شد و پرسپولیس توانست پیش از پایان نیمه کمی حریف را تحت فشار بگذارد.
بهترین سناریو برای پرسپولیس
خط دفاع اولسان در بازی نیمهنهایی حین بازیسازی اشتباهات مهلکی داشت و پرسپولیس امیدوار بود این اتفاق در فینال هم تکرار شود. در دقیقه 45 سرانجام این هدیه از راه رسید و پارک جو هو تحت فشار دو بازیکن پرسپولیس توپ را پشت محوطه جریمه به عبدی سپرد. دو مدافع میانی اولسان که کاملاً غافلگیر شده بودند فرصتی برای واکنش مناسب نداشتند و عبدی پس از چند قدم پیشروی توپ را به گوشه دروازه فرستاد. این بهترین سناریوی ممکن برای پرسپولیس بود؛ اگر آنها میتوانستند در فاصله کوتاه تا پایان نیمه اول مقاومت کنند. ولی این برتری چند دقیقه بیشتر دوام نداشت و با اولین حمله اولسان، نوراللهی مرتکب خطای پنالتی شد تا دو تیم با تساوی به رختکن بروند.
رمضانی، تعویض بیاثر
اولسان نیمه دوم را هم مثل نیمه اول تهاجمی شروع کرد و این بار توانست بدون دردسر زیادی خط دفاع پرسپولیس را باز کند. خطای هند شیری، درست مثل پاس غلط نیمه اول پارک جو هو، اشتباهی نبود که بتوانید در مسابقهای در سطح فینال لیگ قهرمانان آسیا مرتکب شوید و بهای آن پیش افتادن اولسان بود. از این لحظه بازی کنترلی پرسپولیس توجیهی نداشت و این تیم مجبور بود جلو بکشد. گلمحمدی لحظاتی بعد آرمان رمضانی، تنها مهاجم روی نیمکت را هم به زمین فرستاد، ولی او نتوانست روی توپهای بلند چندان اثرگذار باشد و گره بازی را باز کند.
اولسان که پس از طی مسیری فرسایشی به فینال رسیده بود در نیمه دوم تحلیل رفت و سرمربی این تیم تلاش کرد با اضافه کردن هافبکهای جدید از فشار پرسپولیس بکاهد. در طرف دیگر هافبکهای پرسپولیس تلاش میکردند در زمان حملات خودشان را به محوطه جریمه اولسان برسانند و جور مهاجمان را بکشند. با این حال حملات پرسپولیس به خطرات زیادی ختم نشد و دروازهبان اولسان تنها روی شوت نوراللهی به دردسر افتاد.
آمار چه میگوید؟
بر اساس آماری که سایت AFC منتشر کرد، پرسپولیس با مالکیت 57/3 درصد بیشتر از اولسان صاحب توپ بود. به نظر میرسد این برتری نتیجه تلاش پرسپولیس در نیمه دوم برای جبران گل دوم اولسان باشد، ولی آنها کلیدی که بتواند دفاع حریف را باز کند در اختیار نداشتند. در عوض اولسان در آیتمهای تهاجمی برتری آشکاری نسبت به پرسپولیس ثبت کرد. تیم کرهای 12 شوت داشت که 5 تا از آنها در چارچوب بود، ولی پرسپولیس با وجود 9 شوت تنها دو ضربه به چارچوب داشت.
در آمار این بازی نکته دیگری که به چشم میخورد سانترهای پرشمار پرسپولیس است. در برابر 9 سانتر اولسان که یکی از آنها به پنالتی دوم ختم شد، پرسپولیس 26 سانتر داشت که تنها 11/5 درصد آنها دقت داشته و به مقصد رسیده است. آمار بالای سانترهای پرسپولیس بیشتر به اواخر بازی برمیگردد که آنها امیدی به کارهای ترکیبی نداشتند و میخواستند رمضانی و عبدی را با توپهای بلند تغذیه کنند، ولی این ترفند با هوشیاری مدافعان اولسان و خروجهای دروازهبان این تیم بینتیجه ماند.
آنچه پرسپولیس کم داشت
برای بردن یک فینال مهم نیاز به توانایی یا ویژگی خاصی دارید که پرسپولیس آن را در اختیار نداشت. پرسپولیس نه مهاجم فرصتطلبی داشت که بتواند برخلاف جریان بازی دروازه حریف را باز کند، نه در فاز دفاع بدون اشتباه بود که جور وزن پایین خط حملهاش را بکشد. برخلاف اولسان که تیم متوازنی بود و روی نیمکت هم مهرههای خوبی داشت، یحیی با تیم ناقصی به دوحه رفته بود. در چنین شرایطی تنها در صورتی میتوانید برنده باشید که بینقص بازی کنید یا اتفاقات به نفع شما رقم بخورد که هیچکدام از آنها رخ نداد. تقدیم دو پنالتی به حریف، پرسپولیس را در شرایط سختی قرار داد و در ادامه بازی هم حریف هیچ اشتباهی مرتکب نشد تا جام به اولسان برسد.
ادامه برتری شرق آسیا
در نگاه کلیتر قهرمانی اولسان یک بار دیگر برتری فوتبال باشگاهی شرق آسیا را به غرب قاره یادآوری کرد. از سال 2006 تنها دو تیم السد و الهلال از غرب آسیا موفق به فتح لیگ قهرمانان شدهاند و اولسان سیزدهمین تیم شرق آسیا بود که در این مدت به قهرمانی میرسد. البته کنفدراسیون فوتبال آسیا با جدا کردن مسابقات شرق و غرب تا پیش از بازی فینال تلاش کرده به هر دو منطقه فرصت یکسانی بدهد و اگر این مسابقات به طور مجزا برگزار نمیشد، تیمهای منطقه غرب برای رسیدن به فینال هم کار سختی داشتند.
شلیک به شقیقه خودی!
یادداشت
احسان محمدی
نفرین کردن VAR و متلک انداختن به داور و مقصر دانستن AFC برای پرسپولیس جام نمیشود. حسرت کسب جام آسیایی باز هم ماند تا سال دیگر. پرسپولیس در فینال 2-1 به اولسان باخت. از آن بازیهایی که میشود افسوس خورد، به یحیی گلمحمدی حمله کرد که چرا اینقدر دیر دست به تعویض زد، چرا اصرار داشت با سانترهای کج و کوله به گل برسد، میشود در مورد گزارش عادل فردوسیپور و بغضش نوشت، میشود مهدی شیری و احمد نوراللهی را به خاطر دو خطای ناشیانه سرزنش کرد. اما برای پرسپولیس این حرفها جام نمیشود. دو سال حضور در فینال آسیا و دو شکست که مرهمی برایش نیست.
همان حرفهای همیشگی که باید دست به دست هم بدهیم و دنیا به آخر نرسیده و چیزی از ارزشهای بچههای ما کم نشده و دشمنان ایران نمیخواهند ما قهرمان شویم. علی پروین که در برنامه فوتبال برتر میهمان بود سی سال پیش گفت: «ما با موتور گازی حرکت میکنیم و اونا با جت!» منظورش شرق آسیا بود. راست میگفت. سالهاست حتی اگر ما موتور گازی نباشیم هم به آنها نمیرسیم. چه در فوتبال ملی و چه باشگاهی. پرسپولیس دو بار، ذوبآهن و سپاهان هر کدام یک بار، هیچکدام نتوانستند جامی از چنگ شرقیها بیرون بکشند.
نوشتن بعد از شکست تلخ است. از امکانات و بودجه و زیرساختها و سرمایهگذاری روی فوتبال پایه نوشتن هم کلیشهای شده. واقعیت این است که همیشه نمیشود فوتبال را با غیرت و تعصب و عرق ریختن و جنگیدن برد. نظم و تاکتیک هم لازم است. برای دقایق طولانی تیم اولسان فوتبال بهتری به نمایش گذاشت. موقعیت ساخت، به تیر زد و در نهایت قهرمان شد. انکار کیفیت آنها اشتباه است. برای بردن چنین تورنمنتی حق ندارید در فینال اشتباهات کودکانه بکنید. اگر هم اشتباه کردید حق ندارید مسخ شوید، گل اول پرسپولیس هم در نتیجه اشتباه مدافع این تیم به دست آمد اما آنها نظمشان به هم نریخت و چند ثانیه بعد خودشان را به هجده قدم رساندند و پنالتی گرفتند و با تساوی به رختکن رفتند.
این نخستین بار نیست که پرسپولیس برتری را در دقایق حساس بر باد میدهد. سال گذشته در لیگ حتی مقابل گلگهر سیرجان هم پیروزی 3-2 را در ثانیه آخر با تساوی عوض کرد، در جام حذفی مقابل استقلال هم در حالی که 2-1 جلو بود باز با دستپاچگی در چند ثانیه باقیمانده گل خورد و جام را از دست داد و حالا در فینال لیگ قهرمانان باز هم نتوانست از برتریاش دفاع کند.
نقد کردن تیمی که بازی را باخته است آسان است، پرسپولیسیها حق دارند افسوس بخورند. جای خالی این جام در ویترین باقی ماند و ماند تا... بعضی از استقلالیها خوشحالیشان را در فضای مجازی پنهان نکردهاند، حق دارند در دنیای هواداری این کل کلها وجود دارد. آنها به دو جامی که در گذشته گرفتهاند دلخوشند اما با این سبک و سیاق فوتبال ما بعید است به این زودیها حتی آنها هم بتوانند جامی از چنگ شرقیها یا کشورهای عربی که هر روز غنیتر میشوند دربیاورند. در دقایق پایانی بازی کرهایها باز موقعیت میساختند و در پی گلزنی بودند. کاش یک ناظر بیطرف بودیم و میشد در مورد این بازی نوشت اما ما ایرانی هستیم و در فوتبال و خیلی اوقات در زندگی، دویدن و نرسیدن سهم ما است. مثل گل مسی در جام جهانی 2014 درست در ثانیهای که آماده بودیم مساوی را جشن بگیریم. آخرین ضربهاش به توپ رفت و نشست توی قلب تور... مثل... . مثل... پرسپولیس فینال را باخت. دو خطای پنالتی ناشیانه، مثل دو شلیک به شقیقه خودی بود!
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|
ویژه نامه | آرشیو