بر اساس آییننامههایی که فیفا برای جام جهانی هر دوره به فدراسیونهای فوتبال کشورهای عضو ارائه میدهد، فدراسیونها برای جام جهانی 2022 قطر باید برنامههای فرهنگی خود را برای تیمهای ملی مطابق دستورالعملهایی تنظیم کنند که فیفا در اختیارشان قرار داده است.
بهناز میرمطهریان
خبرنگار
فدراسیون فوتبال ایران طبق روال هر سال از چند ماه پیش برنامههای فرهنگی خود را برای جام جهانی قطر، پیگیری کرده و حتماً تا کنون خبرهایی هم درباره برخی از برنامهها و اقدامات مثل انتخاب شعار رسمی برای تیم ملی و تدارک قطعه موسیقی رسمی برای تیم ملی در قطر به گوشتان رسیده است. این اما تنها دو مورد از 5 دستهبندی از اقدامات فرهنگی است که برای جام جهانی در حال تدارک است.
شعار تیم ملی، تا پای جان برای ایران
در حال حاضر در بخش انتخاب شعار رسمی برای تیم ملی به شعار «تا پای جان برای ایران» رسیدهایم که کارگروه فرهنگی متشکل از نمایندگان وزارت ورزش، شورای فرهنگ عمومی کشور و وزارت ارشاد، فرهنگ و ارتباطات کشور از بین شعارهای رسیده از طریق فراخوان، آن را در نهایت انتخاب کرده است.
موسیقی رسمی تیم ملی در دست تهیه
از طرف دیگر سرود و قطعه موسیقی رسمی تیم ملی هم با همکاری وزارت ارشاد و صداوسیما تهیه میشود که همانطور که پیش از این گفتیم، امیدواریم مثل قطعه یازده ستاره سالار عقیلی در جام جهانی روسیه نباشد که احتمالاً امروز خود سالار عقیلی هم آن را از یاد برده است و در طول دوران برگزاری مسابقات هم اینقدر که آهنگ جناب خان ورد زبانها شده بود، کسی سرود سالار عقیلی را نمیخواند!
ترغیب هواداران ایرانی با زبان فارسی
یکی از اتفاقات جالبی که برای نخستین بار در جام جهانی قطر رخ میدهد، حضور گویندگانی از هر تیم با زبان بومی آن کشور در ورزشگاههای قطر است تا ارتباط و تعامل بهتری با هواداران و بازیکنان هر یک از تیمها برقرار شود. به طور مثال گویندگان ایرانی با زبان فارسی هواداران را ترغیب به تشویق بازیکنان میکنند که فدراسیون فوتبال از میان گویندگان، چند نفر را برای حضور در قطر انتخاب کرده است. جدا از این قرار است بعد از گلزنی هر تیم بهعنوان شادی بعد از گل، موسیقیهایی از بلندگوهای ورزشگاه پخش شود که فدراسیونهای هر کشور به برگزارکنندگان مسابقات ارائه دادهاند و موسیقیهای تولید شده از سوی آن کشور است.
تغییراتی در هدایای فدراسیون
در جام جهانی قطر دیگر خبری از پرچمهای فدراسیون فوتبال و قابهای فرش ایرانی را نمیبینید که کاپیتان تیم ملی فوتبال ایران بهعنوان هدیه به کاپیتان تیم مقابل میدهد. فدراسیون فوتبال ترجیح داده به جای فرش در جام جهانی قطر به سراغ سایر میراث فرهنگی ایران برود. به همین دلیل از سازمان میراث فرهنگی درخواست شده تا برای این منظور صنایع دستی مدنظر خود را پیشنهاد دهد تا در کارگروه درباره انتخاب نهایی، بررسی شود.
پخش فوتبال در میادین
و سینماها
پخش مسابقات جام جهانی قطر در میادین مهم، پارکهای بزرگ و سینماها از مواردی است که فدراسیون فوتبال درخواست آن را به شهرداریهای کلانشهرهای ایران داده و قرار است دربارهاش تصمیمگیری شود. هرچند این روزها که مسابقات لیگ برتر در ورزشگاهها هم بدون تماشاگر برگزار میشود، معلوم نیست که این طرح اجرا شود یا نه؟
ZOOM
یکی از اتفاقات جالبی که برای نخستین بار در جام جهانی قطر رخ میدهد، حضور گویندگانی از هر تیم با زبان بومی آن کشور در ورزشگاههای قطر است تا ارتباط و تعامل بهتری با هواداران و بازیکنان هر یک از تیمها برقرار شود. به طور مثال گویندگان ایرانی با زبان فارسی هواداران را ترغیب به تشویق بازیکنان میکنند که فدراسیون فوتبال از میان گویندگان، چند نفر را برای حضور در قطر انتخاب کرده است. جدا از این قرار است بعد از گلزنی هر تیم بهعنوان شادی بعد از گل، موسیقیهایی از بلندگوهای ورزشگاه پخش شود که فدراسیونهای هر کشور به برگزار کنندگان مسابقات ارائه دادهاند و موسیقیهای تولید شده از سوی آن کشور است.