رسول مجیدی
rasoulmajidi@gmail.com
مشخص نیست علاقهمندان واقعی کشتی، آنهایی که مسابقات لیگ، انتخابی و... را دنبال میکنند چند درصد جامعه اهل ورزش ایران را تشکیل میدهند اما بر کسی پوشیده نیست که زمان برگزاری مسابقات جهانی و المپیک، تمامی آنهایی که اهل دنبال کردن مسابقات ورزشی هستند یا حتی آنهایی که خیلی کاری به شبکه سه و ورزش ندارند هم پای گیرندههایشان مینشینند تا کشتیهای ملیپوشان را ببینند، برای آنها دعا کنند و از خوشی فریاد بکشند. برد کشتیگیرها برد آنهاست و باخت گشتیگیرها آنها را غمزده میکند. کافی است همین چند روز ببینید چند نفر در اطرافتان زمان پخش کشتیها میخکوب جعبه جادویی شدند و اخبار کاروان ایران در بلگراد را دنبال میکردند. نتایج کشتی البته در چند روز اول خیلی دلگرمکننده نبود. قهرمانهای ما اکثراً دستشان از رسیدن به طلا کوتاه ماند اما به نظر میرسد آنها هنوز محبوب ملت هستند و شاید همین محبوبیت دلیل اصلی این باشد که نسل بعدی کشتی ما هم چیزی از ستارههای فعلی کم نداشته باشد. بخصوص که در چند وقت اخیر سینما و تلویزیون هم به کمک این ورزش محبوب آمده است.
در همین چند روزی که صحبت از کشتی زیاد است دستکم دو سریال شبکههای خانگی مضامینی در ارتباط با این ورزش دارند. سریال «یاغی» که این روزها به قسمتهای حساسش رسیده اساساً حول محور یک تیم کشتی جوانان میگردد. چند وقت پیش آماری منتشر شد که نشان میداد نوجوانان زیادی تحت تأثیر این سریال به باشگاههای کشتی در سراسر ایران هجوم آوردهاند. گرچه بعضی از اهالی کشتی به این شیوه علاقهمند کردن نوجوانان به کشتی انتقاد دارند اما درکل شاید یاغی بتواند در آینده نقشی مانند کارتون فوتبالیستها در ژاپن برای ما ایفا کند. جالب اینجاست که در روزهای برگزاری مسابقات جهانی کشتی، سریال جیران هم رفع توقیف شد و اتفاقاً در قسمتهای جدید بحث کشتی پهلوان روس و ایران به موضوع محوری سریال تبدیل شد. در سکانس جالبی از این سریال که در شبکههای اجتماعی دست به دست میشد، سرلشکر قزلباشها به سیاوش که قرار است برای ایران کشتی بگیرد از اهمیت این رقابت برای ایرانیها میگوید. از اینکه آنها در چند دهه گذشته همواره در مقابل روسها شکست خوردهاند، سرزمین از دست دادهاند و حالا میخواهند با شکست کشتیگیر روس کمی دردهایشان را التیام بخشند و هلهله برپا کنند.
در پایان بد نیست بدانید که بزودی یک مسابقه استعدادیابی شبیه به «عصر جدید» در حوزه کشتی هم از طریق شبکه ورزش پخش خواهد شد که پیشکسوتان نامآشنای کشتی قرار است استعداد نوجوانان ایرانی را ارزیابی کنند. پیشبینی میشود پخش این برنامه هم دوباره جو کشتی را در بالاترین سطح خودش در جامعه نگه دارد و میل و علاقه نسل جدید به این ورزش کهن را بیشتر از قبل کند. شاید این اقدامات فرهنگی بتواند در آینده ایران را پر از «جویبار» کند.