خداداد افشاریان، روز گذشته (شنبه) در مصاحبهای درباره آخرین تصمیمگیریهای فدراسیون فوتبال درباره VAR توضیحاتی را ارائه داد و از شرکتی نام برد که مورد تأیید وزارت ورزش قرار گرفته و قرار است فدراسیون فوتبال همکاریهایی را با آن شروع کند. افشاریان در این رابطه گفت: «شاید اوایل سخت باشد چون باید آزمون و خطا داشته باشیم اما تلاش میکنیم که آنچه شایسته است اتفاق بیفتد و جشن تولد VAR را در کشور بگیریم. نام این شرکت EVS است و مورد تأیید صداوسیما و مجموعه نهادهای نظارتی کشور است.»
بهناز میرمطهریان
rez7462
خداداد افشاریان، با اعلام نام شرکت EVS از شرکت مورد تأیید نهادهای نظارتی برای خرید تجهیزات VAR رونمایی کرد. او درباره پروسه تأیید این شرکت توضیح داد: «با توجه به اینکه فرایند قبلی VAR به سرانجام نرسید، خیلی با وسواس بیشتری نسبت به این موضوع اقدام کردیم. به همین خاطر نامهای به وزارت ورزش و مراجع ذیصلاح زدیم تا شرکتی را که میخواهد با ما قرارداد ببندد، تأیید کنند. با توجه به ساختار صداوسیمای ایران و اینترنت در کشور ما و مشکلات موجود باید بتوانیم شرکتی را که مورد تأیید نظام و کشور است، انتخاب کنیم. بعد از یکی دو ماه وزارت ورزش یک شرکت بلژیکی را مورد تأیید قرار داد. ما این موضوع را در اولین جلسه هیأت رئیسه میبریم و امیدوارم که بتوانیم این ساختار را با همکاری هیأت رئیسه بهینه کنیم و ادامه کار را با این شرکت و هماهنگی فیفا انجام بدهیم تا در اولین فرصت از آن بهره ببریم.» این در حالی است که تا پیش از اعلام رسمی افشاریان گفته میشد که دو شرکت SLOMO و EVS مورد تأیید نهایی وزارت ورزش و نهادهای نظارتی قرار گرفته بودند تا اینکه بالاخره با اعلام افشاریان مشخص شد که بین این دو گزینه نهایی، رأی به EVS داده شده است.به همین بهانه نگاهی میاندازیم به شرایط دو شرکتی که تا مرحله نهایی پیش رفتهاند:
شرکت Slomo ملیت: (روسیه):
شرکت Slomo از سال 1373 (1994) در کشور روسیه تأسیس شده است و به صورت تخصصی تجهیزات پخش تلویزیونی و تجهیزات کمک داور ویدیویی ورزشی در رشتههای مختلف را تولید میکند. این شرکت پیمانکار VAR لیگهای فوتبال سوئد، قزاقستان و گرجستان است و سابقه اجرای سیستم کمک داور ویدیویی در بازیهای المپیک زمستانی 2014 سوچی روسیه و المپیک 2020 توکیو را دارد.
این شرکت آمادگی همکاری رسمی خود را از طریق سفارت ایران در مسکو و اتاق بازرگانی دولت روسیه به فدراسیون اعلام کرده و دارای نمایندگی فروش و پشتیبانی در داخل کشور نیز است. با این حال اما بنا به بیانیهای که فدراسیون فوتبال در زمان ریاست شهاب عزیزیخادم منتشر کرده بود، این شرکت روسی تنها حاضر به فروش تکنولوژی و تجهیزات VAR بوده است و نه اجاره آن. هزینه خرید این تجهیزات هم برای ایران گران تمام میشود.
شرکت EVS ملیت: (بلژیک):
شرکت EVS یکی از بزرگترین تولید کنندگان تجهیزات پخش تلویزیونی در جهان است که برخی از تجهیزات این شرکت در سازمان صدا و سیما ایران نیز استفاده میشود. همچنین EVS تأمین کننده تجهیزات VAR لالیگای اسپانیا است.
طبق بررسیهای انجام شده، EVS صرفاً تولید کننده تجهیزات تخصصی VAR بوده و ارائه خدمات تخصصی و پشتیبانی از فدراسیونها را از طریق شرکت اسپانیایی به نام MEDIAPRO group ارائه میکند. این شرکت جهت فروش تجهیزات خود دارای نمایندگی در ایران است ولی طبق آخرین شنیدهها شرکت ارائه دهنده خدمات تخصصی این شرکت در حوزه ورزش (مدیا پرو) به دلیل تحریمهای موجود حاضر به همکاری و معرفی نماینده در ایران برای پروژه VAR نشده است.
لازم به توضیح است که سهام EVS در بورس نیویورک امریکا عرضه شده است و به دلیل رعایت قوانین شفافیت مالی، امکان همکاری با ایران را در شرایط تحریم ندارد. همچنین تجهیزات این شرکت، گرانترین نوع تجهیزات VAR در جهان است و قیمتی معادل 170 هزار یورو برای هر ست دارد که این قیمت حدوداً 4 برابر قیمت متوسط خرید این تجهیزات از سایر شرکتها به حساب میآید.
ZOOM
هیأت رئیسه به کدام شرکت رأی میدهد؟
با توجه به اینکه هنوز همکاری با این شرکت در هیأت رئیسه تصویب نشده است، هنوز نمیتوان با اطمینان از عقد قرارداد با آن صحبت کرد. واقعیت این است که تحریمهای بانکی دست ما را برای انتخاب شرکت VAR بسته است. با این حال اما باید دید از بین این دو شرکت تأیید شده، آیا فدراسیون فوتبال حاضر است در ازای پرداخت هزینهای 4 برابر هزینه خرید VAR از سایر شرکتها پول خرج کند؟ با توجه به اینکه تحریمها شامل تجهیزات شرکت EVS هم میشود چه راهکاری برای استفاده بدون مشکل از این تجهیزات اندیشیده شده است؟ آیا هیأت رئیسه و دپارتمان داوری توضیحات شفاف و روشنی در این رابطه ارائه خواهند داد؟