ایران ورزشی - برای اجرایی شدن اساسنامه جدید کمیته ملی المپیک که البته دو سه سالی میشود از نگارش آن میگذرد، تأییدیه دولت و همینطور شورای نگهبان هم لازم بود که بالاخره بعد از گذشت یک سال و اندی، شورای نگهبان و دولت به توافق رسیدند و اساسنامه کمیته از آخرین فیلتر هم رد شد.
بهمن 97 اساسنامه کمیته ملی المپیک بعد از اینکه به تصویب مجمع کمیته ملی المپیک رسید، به IOC ارسال شد و بعد از چند باری رفت و آمد، اساسنامه با بندهای جدید مورد تأیید کمیته بینالمللی المپیک قرار گرفت. بعد از این مرحله اساسنامه به هیأت وزیران رفت و در نهایت 14 مهرماه مورد تأیید قرار گرفت. اوایل آذرماه سال 98 هم دولت اساسنامه را به شورای نگهبان ارسال کرد که تیرماه سال قبل اعلام شد شورای نگهبان نسبت به بندهایی نقد دارد. یکی از بندهای اصلی مورد نقد، جایی بود که عنوان شده بود کمیته ملی المپیک تمام قوانین منشور المپیک را میپذیرد و این موضوع ابهامهایی را ایجاد کرده بود که مثلاً در مواجهه با رژیم اشغالگر قدس، آیا قرار است منشور المپیک اجرا شود؟ این ابهامها باعث شد تا مدت زیادی اساسنامه معطل بماند به طوری که در چند مرحله وقتی از رئیس کمیته ملی المپیک درباره این موضوع سؤال شد، گفت که از طرف دولت، معاونت حقوقی مأمور شده تا موضوع را با شورای نگهبان حل و فصل کند. البته گویا در آخر رئیس کمیته ملی المپیک شخصاً جلساتی را با برخی چهرهها در شورای نگهبان داشته و توانسته به توافق برسد تا این اساسنامه قابلیت اجرا پیدا کند. اگرچه نباید از کنار این نکته گذشت که پیش از طی این مرحله و به محض تأیید کمیته بینالمللی المپیک، برخی بندها مثل تغییر دبیرکل و خزانهدار اجرا شد.
یکی از مواردی که بعد از تذکر شورای نگهبان در اساسنامه جدید لحاظ شده، این است که عبارتها با هماهنگی کمیته ملی المپیک به صورت فارسی ذکر شود.
همچنین در تعریف کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران (NOC)، از آن به عنوان نهاد عمومی غیردولتی و غیرانتفاعی با شخصیت حقوقی مستقل یاد شده که با مدت فعالیت نامحدود، دارای استقلال مالی و به دور از هرگونه گرایشهای نژادی و سیاسی و بدون هرگونه تبعیض است و در چارچوب مفاد منشور المپیک و با رعایت قوانین و مقررات جاری جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند.
اما مهمترین بخشی که با اضافه کردن آن، نظر شورای نگهبان لحاظ شده این است که «کمیته ملی المپیک در امور اجرایی، اداری و سایر موارد ذیربط تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.»
این بند، ابهامی که درباره تابعیت صد در صدی از منشور المپیک وجود داشته را از بین میبرد و طبیعی است که چون درباره جزئیاتش توضیحی داده نشده، ایراد کمیته بینالمللی المپیک را هم در پی ندارد. ضمن اینکه این اساسنامه یک بار تأیید IOC را گرفته و قرار نیست یک بار دیگر به این نهاد بینالمللی ارسال شود.
همچنین در اساسنامه، منظور از اخلاق ورزشی، رعایت مقررات ورزشی از جمله مقابله با زورافزایی، تبانی، زدوبند، رشوه و عدم توهین نژادپرستانه و آشنا ساختن ورزشکاران به ارزشهای معنوی ورزش و… است که در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی با عنوان اولویتها و اقدامات اساسی حوزه فرهنگی ورزش کشور به آنها اشاره شده است.
اینها بندهایی هستند که با تغییر واژهها سعی شده به نظر شورای نگهبان نزدیکتر شوند و به نظر میرسد دیگر ایرادی وجود ندارد. گفته میشود ظرف چند روز آینده و بعد از اینکه این اساسنامه نزدیک به یک سال و شش ماه در شورای نگهبان مانده بود، به کمیته ابلاغ میشود تا دیگر منعی برای اجرای بندهای دیگرش نباشد.
انتخابات کمیته ملی المپییک باید دیماه برگزار شود و حالا که اساسنامه تأیید نهایی را گرفته، این انتخابات طبق این اساسنامه برگزار میشود.