صادق رئیسیکیا
اگر بر اثر اشتباه فاحش و رفتار و تصمیم خلاف مقررات سرمربی و سرپرست تیم و... (همانند اشتباهی که در تعویض بازیکن در مسابقه باشگاههای سایپا و پیکان رخ داد) باشگاه متبوع آن فرد دچار خسارت و زیان شود آیا باشگاه زیان دیده میتواند جبران زیان خود را از فرد متخلف (که سبب ورود زیان شده است) مطالبه کند؟
پاسخ: بله. هر کس با تصمیمات و رفتار نامتعارف و خلاف قانون خود سبب ورود زیان به اشخاص دیگر شده باشد به نسبت میزان تقصیر درباره جبران خسارت وارده، مسئول است.
1- تشخیص اینکه اساسأ خسارتی به شخص مدعی وارد شده یا خیر با مرجع ذیصلاح رسیدگی کننده است.
2- تشخیص رابطه علیت بین رفتار فرد با زیان وارده نیز با مرجع ذیصلاح رسیدگی کننده است.
3- تشخیص میزان زیان وارده به شخص مدعی نیز با مرجع ذیصلاح رسیدگی کننده است و امکان دارد مرجع رسیدگی در جهت تشخیص میزان خسارت از نظر کارشناسان رسمی دادگستری و یا خبرگان و اشخاص ذیصلاح مرتبط استفاده کند.
4- ممکن است چند عامل گوناگون در ورود خسارت، مؤثر بوده باشند. در این صورت، تشخیص میزان سهم هر یک از عوامل در وارد شدن زیان و تشخیص اینکه سهم هر یک از آنها در جبران خسارت چقدر باید باشد با مرجع ذیصلاح رسیدگی خواهد بود.
اگر باشگاهها در قراردادهای خود با سرمربیان و مستخدمین خود که در رابطه با برگزاری مسابقه، مسئولیت دارند شرط مسئولیت جبران خسارت در قبال تخلف از مقررات را همراه با وجه التزام تخلف از شرط درج کنند در سرعت و قطعیت فرآیند مطالبه خسارت، تأثیر مثبت خواهد داشت. عدم درج این شرط البته رافع مسئولیت افراد خطاکار نیست.
وجه التزام تخلف از شرط، مبلغی است که طرفین قرارداد به صورت مقطوع به عنوان جریمه تخلف از انجام تعهد، در نظر گرفتهاند و مرجع رسیدگی، ناگزیر است خطاکار را دقیقاً به همان مبلغ (نه بیشتر و نه کمتر) محکوم نماید.