رأی کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال در خصوص تخلف تیم فوتبال پیکان در استفاده از 6 تعویض در جریان بازی با سایپا، اعلام برد سه بر صفر برای تیم سایپا بود. این رأی علاوه بر اینکه واکنش شدید باشگاه پیکان نسبت به این حکم را در پی داشته، باعث اعتراض تیمهای دیگری مانند استقلال هم شده که پیش از این در موردی مشابه، برنده بازی معرفی نشدهاند. پیش از این تیم استقلال در بازی با پیکان تجربهای مشابه داشت و تیم پیکان تعویضهای خود را در ۴ نوبت انجام داد که خلاف قانون بود و همین امر علاوه بر اینکه غیر قانونی بود، در ایجاد وقفه در بازی هم مؤثر بود. بر همین اساس باشگاه استقلال صبح روز سهشنبه، با ارائه اسناد خود به فدراسیون فوتبال، حقوق خود را مجدداً در خصوص آن بازی پیگیری میکند.
بحث بر سر دو تفسیر متفاوت از آییننامه انضباطی است و این سؤال که در این مورد آیا باید به آییننامه داخلی استناد کرد و رأی به پیروزی 3 بر صفر نداد یا بر اساس آییننامه انضباطی فیفا درباره تخلف پیکان این حکم در نظر گرفته شود.
هوشنگ نصیرزاده، کارشناس حقوقی فوتبال با بیان اینکه تصمیم کمیته انضباطی در ارجاع به قوانین فیفا برای تغییر نتیجه بازی پیکان و سایپا اشتباه بود، میگوید: «با این کار مصوبه مجمع فدراسیون فوتبال هم زیر سؤال رفت. نیازی به مراجعه به ماده ۲۲ فیفا نبود. قطعاً اشتباه در اعلام رأی صورت پذیرفته است.»
او درباره رأی کمیته انضباطی و ابهامات آن توضیح میدهد: «در مقررات ما در سال ۱۳۹۳ موارد تنبیهی استفاده از بازیکنان غیرمجاز و تعویض اضافه نیز شامل حال آن میشد ولی در سال ۹۶ و ۹۷ فدراسیون فوتبال در ماده ۶۱، مصادیق بازیکن غیرمجاز را محدود کرد. در آییننامه جدید حضور بازیکن به عنوان تعویضی اضافه در ردیف بازیکنان غیرمجاز نیامده است. فیفا هم مصادیق بازیکن غیرمجاز را تعریف کرده بود که در فدراسیون فوتبال ایران هم ترجمه آن را عیناً به عنوان ماده ۶۱ قرار داده بودند.»
او همچنین تأکید میکند: «فیفا در سال ۲۰۱۹ میلادی مصادیق را حذف کرد اما فدراسیون فوتبال هنوز فرصت نکرده آییننامه داخلی خود را که مربوط به ماده ۲۲ آییننامه انضباطی فیفا است وارد آییننامههای انضباطی داخلی خود کند چون طبق اساسنامه قبلی باید آییننامهها در مجمع مشخص میشد. تشکیل مجمع هم به درازا کشید و مجبور شدند همان آییننامه سال ۹۷ را اجرا کنند.»
در نهایت نظر نصیرزاده این است که در این مورد ما باید به مقررات داخلی مراجعه کنیم: «ما زمانی باید به مقررات فیفا مراجعه کنیم که در آییننامه خودمان اصلاً مصادیق نداشته باشیم. در واقع زمانی مجاز به توجه به قوانین بینالمللی هستیم که آییننامه ساکت باشد. ما اگر میخواستیم این مسابقه را سه بر صفر میکردیم اول باید مقررات را تغییر میدادیم بعد پیکان را بازنده میکردیم.»
او توضیح میدهد: «این در حالی است که مقررات انضباطی ایران در ماده ۶۱ تعویض ششم پیکان را غیر مجاز نمیداند. از این رو مراجعه به مقررات فیفا در حالی که آییننامه داخلی داریم و موضوع را پوشش میدهد حتی خلاف آییننامه انضباطی داخلی باشد کاری اشتباه است. اگر قرار است آرا طبق ماده ۲۲ فیفا صادر شود که هر خلاف مقرراتی را بتوان بازنده کرد پس پیکان مقابل استقلال هم باید بازنده میشد چون چهار تعویض در زمانهای مختلف انجام داد که از لحاظ فدراسیون جهانی اشتباه است.»
سؤال اما اینجاست که در حین بررسی این پرونده و صدور رأی چه اتفاقی در کمیته انضباطی رخ داده است؟ آیا کمیته انضباطی به این موارد توجه داشته؟
حسین عبداللهی، عضو کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال در گفتوگو با خبرنگار مهر، درباره صدور این رأی و اعتراض پیکان و ذوبآهن میگوید: «ما به شکایت باشگاهها به استیناف یا دادگاه عالی ورزش حساسیت نداریم. تمام جوانب در صدور رأی دیده شده است. شاید باور کردنی نباشد اما روز گذشته نزدیک به پنج ساعت برای صدور این رأی با اعضای کمیته انضباطی جلسه داشتیم. موافقان و مخالفان ادله خود را ارائه کردند و در نهایت رأی صادر شد.»
او حتی درباره موافقان و مخالفان صدور این رأی در کمیته انضباطی اینطور توضیح میدهد: «به صورت خلاصه میگویم، آقای جاودانی قائل به تخلف تیم پیکان و برخورد با این باشگاه به خاطر اشتباهش است ولی مخالف نتیجه ۳ بر صفر بود. این موضوع به صراحت در ماده ۲۲ آییننامه انضباطی آمده است. البته آییننامه سال ۱۳۹۷ مسکوت بود ولی آییننامه سال ۹۰ و ۹۲ صراحت داشت که یکی از بندهای بازیکن غیر مجاز در زمین، همین مورد است.»
او تأکید میکند: «در ماده ۱۱۹ آییننامه آمده است که اگر چیزی پیشبینی نشده بود، به آییننامه انضباطی فیفا مراجعه شود. در یک مورد هم کمیته انضباطی میتواند به هیأت رئیسه فدراسیون مراجعه کند؛ جایی که حتی در آییننامه فیفا هم چیزی گفته نشده باشد.»
عبداللهی در واکنش به اعتراض باشگاه استقلال هم تأکید میکند: «چرا استقلال همان موقع اعتراض نکرد؟ قاعدتاً برای اعتراض فرصت ۲۴ ساعته تعیین شده است و استقلال در این مهلت تعیین شده شکایتی نکرده است.»
بنا به درخواست باشگاه پیکان، ارجاع این پرونده به کمیته استیناف میتواند تکلیف نهایی را روشن کند اما آنچه اهمیت دارد، به روز نشدن آییننامههای داخلی فدراسیون فوتبال باعث ایجاد چنین ابهامهایی شده است و با توجه به اصلاح اساسنامه این ضرورت احساس میشود که هر چه سریعتر برای به روزرسانی آییننامههای داخلی و مطابقت آنها با آییننامههای فیفا اقدام شود.