تغییرات گسترده در سهمیهها و رشتههای المپیکی
از حذف 529 سهمیه تا عدم تمدید حضور کاراته
کمیته بینالمللی المپیک در تازهترین تصمیم خود، به المپیک 2024 پاریس پرداخت و تغییرات محسوسی در کمیتهای برگزاری این رویداد ایفا کرد.
اینطور که کمیته بینالمللی المپیک تصویب کرده، در مجموع ۳۲۹ رویداد مدال برای پاریس ۲۰۲۴ برنامهریزی شده است. سهمیه ورزشکاران المپیک پاریس ۲۰۲۴، با احتساب ورزشهای جدید ۱۰۵۰۰ ورزشکار تعیین شد که در مجموع ۵۹۲ نفر کمتر از بازیهای توکیو ۲۰۲۰ (۱۱۰۹۲ نفر) است.
اینطور که به نظر میرسد IOC در کنار تلاشهایی که برای برابری جنسیتی انجام میدهد، به کوچکتر کردن این رقابتها هم به نوعی فکر کرده و تلاش میکند در بسیاری از رشتهها از سهمیههای مردان کم کرده و به زنان اضافه کند تا به هدف خود یعنی برابری شرکتکنندگان برسد. هدفی که گویا برای المپیک 2024 در دسترس خواهد بود.
همانطور که گفته شد طبق تصمیم IOC بسیاری از رشتهها دستخوش کاهش سهمیه شدهاند. کم شدن 529 سهمیه یعنی اینکه بسیاری از رشتهها با کاهش سهمیه روبهرو شده و حتی برخی رشتهها شانسی برای حضور نداشتهاند. رشتههایی نظیر کاراته که البته از ابتدا قرار بود تنها در توکیو باشند و پس از آن درباره ادامه حضورشان تصمیمگیری شود که حالا با توجه به تعویق المپیک، بدون دیدن نتیجه کار درباره آنها تصمیمگیری شده است.
به این ترتیب کاراتهای که میتوانست یک رشته به رشتههای مدالآور ایران در بازیهای المپیک اضافه کند، تنها در همین المپیک پیش رو در توکیو میهمان این بازیها خواهد بود و باید حضور دائمیاش را فراموش کرد.
از طرف دیگر البته برخی رشتهها هم توانستند جواز ادامه حضورشان را بگیرند. رشتههایی نظیر سنگنوردی که نخستین حضورشان در توکیو را پشت سر خواهند گذاشت اما برای المپیک بعدی هم بیش از 70 درصد افزایش سهمیه دارند و هم بخش سرعت هم به مدالهایش افزوده خواهد شد. جایی که رضا علیپور میتواند از همین حالا دندانهایش را برای گاز زدن مدال آن تیز کند!
در مجموع همه شواهد نشان میدهد که کمیته بینالمللی المپیک در تلاش است تا مهمترین رویداد ورزشی دنیا را با رشتههایی پر کند که جذابتر باشند و تماشاگران بیشتری را به خود جذب کنند. همین کم کردن رویدادها هم در نوع خودش تصمیمی است برای کوتاه کردن رقابتها و حفظ جذابیتی که بیش از اندازه طولانی شدن به آن لطمه خواهد زد.
با تمام اینها نکته مهم کاهش سهمیهها، دشوارتر شدن کسب سهمیه توسط ورزشکاران تمام دنیا از جمله ایران خواهد بود و البته سطح رقابتها هم بالاتر خواهد بود. با این حال در رشتههایی که ورزشکاران ایران به زحمت به سهمیه میرسیدند و صرفاً برای حضور به این رقابتها میرفتند، کار بسیار دشوارتر شده و ممکن است منجر به کاهش سهمیه کاروان ایران در المپیک 2024 شود.
مشخص شدن رنکینگ
تنیسورهای برتر ایرانبادی در صدر
رنکینگ برترینهای تنیس کشور در بخش مردان اعلام شد که براساس آن بادی در رتبه اول قرار گرفت.
بر این اساس با پایان نیمهتمام جام حذفی کشور در البرز، امیرحسین بادی از قم با ۴۹۷۰ امتیاز جایگاه نخست را به خود اختصاص داد، سینا مقیمی از تهران با ۳۸۹۲ امتیاز در رتبه دوم قرار گرفت و حسام یزدی از تهران با ۳۵۷۹ امتیاز صاحب عنوان سوم جدول ردهبندی شد.
همچنین محمد مهبد از تهران با ۲۷۶۵ امتیاز، مهدی سوری از تهران با ۲۴۶۶ امتیاز، انوشا شاهقلی از تهران با ۲۰۱۲ امتیاز، امیراصلان منتخب از فارس با ۱۹۸۷ امتیاز، امیرمحمد ادب جو از اصفهان با ۱۷۸۴ امتیاز، سیدعلی طاهری از تهران با ۱۵۵۸ امتیاز و مهرشاد قفقازی از اصفهان با ۱۴۲۳ امتیاز در جایگاه چهارم تا دهم ایستادند. در جدول ردهبندی برترینهای کشور ۵۷۱ تنیسور صاحب رنکینگ هستند.
تعیین ارتفاع جدید اورست در نپال
پس از اندازهگیری مجدد، ارتفاع جدید بلندترین قله جهان اعلام شد.
پس از چند ماه بررسی توسط تیم 53 نفره چینیها و نپالیها سرانجام ارتفاع جدید قله اورست مشخص شد. طبق این اندازهگیری، ارتفاع اورست 86/8848 متر اعلام شده است. پیش از این ارتفاع این قله 8848 متر بود که اندازهگیری جدید نشان میدهد این قله 86 سانتیمتر بلندتر شده است.بعد از زلزله سال 2015 نپال، برخی معتقد بودند که ارتفاع اورست دچار تغییر شده است که امسال اندازهگیری مجدد صورت گرفت.