حمیدرضا عرب
بحث کیفیت کادر فنی استقلال از زمانی که محمود فکری دستیارانش را معرفی کرد در استقلال داغ شد و بسیاری از جریانهای رسانهای نیز به آن پرداختند. محمود فکری اما عمیقاً اعتقاد دارد همین اعضای فنی میتوانند او را در راه رسیدن به اهدافش یاری برسانند.
حتی دو هفته مانده به شروع لیگ بیستم صحبت از جذب امید نمازی بود. فکری که پیشنهاد جذب این مربی خارجنشین را دریافت کرده بود واکنش تندی به نام او نداشت اما در نهایت اعلام کرد خودش در این باره تصمیمگیرنده است و اگر تشخیص بدهد نمازی میتواند به استقلال کمک کند قطعاً او را به کار خواهد گرفت.
واکنش نرم و سیاستمدارانه سرمربی استقلال در ظاهر نشان داد او موضع تندی در مقابل پیشنهادهای برخی مسئولان باشگاه ندارد اما در باطن مشخص بود تمایل ندارد در کارش اینچنین دخالت و گزینهای بهاصطلاح به او تحمیل شود.
فکری در این راستا با برخی بزرگان استقلال نیز گفتوگو کرد که توصیه پیشکسوتان استقلال نیز این بود که امید نمازی در این برهه به کار استقلال نمیآید و بیشتر برای مجموعه حاشیهساز خواهد شد. به هر حال فکری با اضافه کردن فردی به نام امیدعلی دفتری وارد لیگ برتر شد تا هم ایده تقویت کادر فنی که از سوی برخی مسئولان باشگاه به وی تحمیل میشد را عملی کند و هم خود را مردی اهل تعامل نشان دهد تا در نهایت این غائله خاتمه یابد.
بعد از باخت مقابل فولاد اما دوباره همان خبرها از اردوی استقلال به گوش میرسد؛ خبرهایی با این محوریت که به محمود فکری گفته شده کادر فنیاش را تقویت کند. در این راستا نام برخی مربیان نیز به گوش میخورد؛ نامهایی همچون ابراهیم طالبی یا ساکت الهامی، اما سرمربی استقلال عمیقاً اعتقاد دارد با این کادر میتواند به آنچه میخواهد دست یابد و او نمیخواهد سیاستش را تغییر دهد.
شاید یکی از دلایلی که موجب شد دوباره برخی افراد فکری را برای بهکارگیری دستیارانی بهاصطلاح کاربلدتر تحت فشار قرار دهند اتفاقات بازی با فولاد خوزستان بود، اما سؤال این است که طراحان پشت پرده باشگاه استقلال چرا و به چه دلیل یک بازی را ملاک سنجش و ارزیابی قرار میدهند؟ آیا شکست در دومین بازی لیگ بیستم میتواند ملاک درستی برای تشخیص تواناییهای فکری و همکارانش باشد؟ آن هم همکارانی که بعضاً امتحان خود را در استقلال پس داده و در دورانی که مربیگری این باشگاه را بر عهده داشته، نشان دادهاند از ظرفیتهای حداقلی برای هدایت این تیم برخوردارند. گرچه آرش برهانی و حنیف عمرانزاده از تجربه کافی بیبهرهاند و شاید در این برهه نتوانند بهعنوان دستیارانی کاربلد به فکری کمک کنند اما بهواقع نمیشود تواناییهای مرفاوی و مظلومی که گفته میشود او هم به فکری مشاوره میدهد زیر سؤال برد.
مرفاوی و فکری مجموعا 5 سال بهعنوان سرمربی در استقلال حضور داشتهاند و سالهای متمادی نیز در استقلال دستیار سرمربی بودهاند، بنابراین ساختن چنین تصویری که استقلال کادر فنی ضعیفی دارد یا از یک تمریندهنده خوب برخوردار نیست القای نادرست به افکار عمومی است و بعید است در این کادر کسی نباشد که بتواند تمرینات را مدیریت کند. به نظر میرسد تسری دادن این ایده بیشتر بهجهت لطمه وارد کردن به تیم کاری استقلال و بهنوعی پیادهروی روی افکار سرمربی است تا شاید برخی در این میان به مقاصد خود برسند.
این سناریو وقتی تقویت میشود که درمیابیم یکی از اعضای هیأتمدیره استقلال با یکی از مربیان سابق این تیم در ارتباط است و حتی بعد از بازی با فولاد خوزستان به وی اعلام کرده خودش را در حالت استندبای قرار دهد.
چنین تماسهایی اصل اعتماد به کادر فنی استقلال را زیر سؤال میبرد و فضا را برای ادامه کار آنها دشوار میکند. بدون شک فکری بهدلیل برخی رفتارها در بازی با فولاد خوزستان مستحق انتقاد است اما اگر ملاک برخی الفاظی است که سرمربی استقلال ناخواسته در مقابل دوربین یکی از اهالی رسانه به زبان آورد که باید گفت چنین ادبیاتی را دیگر مربیان نیز به تناوب بهکار میگیرند و شرایط استرسزا و پر از تنش بازیها سبب میشود هر مربی از کوره دربرود و جملاتی را نثار این و آن کند، اما انتشار یک فیلم یا ناهماهنگی که در یک تعویض به وجود آمد نباید دستمایهای باشد برای برخی تا به سمت ویرانی کادر فنی استقلال پیش بروند و بهدنبال برخی تغییرات باشند یا اینکه سرمربی استقلال را دوباره در فشار قرار دهند که فردی بهاصطلاح بادانش یا تمریندهنده را به کادر خود اضافه کند.
بدون شک اگر محمود فکری زیر چنین فشارهایی تاب نیاورد و هر نوع تحمیلی را بپذیرد هرگز در فوتبال ایران مربی بزرگی نخواهد شد، کما اینکه او تا به امروز نیز در مقابل برخی دخالتهای بیمورد و غیرکارشناسی ایستاده و بعید است اجازه دهد نیرویی به وی تحمیل شود.
تکلمه: نباید از یاد ببریم همین محمود فکری در شرایطی سرمربی استقلال شد که برخی مسئولان باشگاه استقلال کاسه چه کنم، چه کنم در دست گرفته بودند و برای انتخاب فردی بهجای سرمربی قبل سخت خود را در تنگنا میدیدند.
چه باشم چه نباشم باید به سرمربی وقت داد
فکری: بعد از باخت دوست و دشمنم را شناختم
شکست استقلال دستمایهای شده تا برخی جریانها به سرمربی استقلال فشار بیاورند، حتی برایش جانشین هم تعریف کنند. محمود فکری اما برای این حاشیهسازیها پاسخی دارد. او میگوید: «استقلالیها باید بدانند چه من مربی باشم چه هرکس دیگری، باید به آنها فرصت داده شود تا خودشان را نشان دهند. مثلاً من معتقدم از هفته هفتم باید در مورد آقای استراماچونی نظر بدهیم. استقلالیها باید حواسشان باشد بازیچه دست برخیها برای رسیدن به منافع آنها نشوند. به هر حال در هر بازی ایرادهایی هست و من بعد از بازی با مس رفسنجان گفتم باید دنبال ایرادهایمان باشیم. وقتی میبازیم این ایرادها بیشتر است. اگر منطقی فکر کنیم تا بتوانیم ایرادها را پیدا کنیم، خوب است ولی اگر هجمه غیرمنصفانه وارد شود، خود استقلالیها باید حواسشان باشد.» فکری به فضای مسمومی که علیهاش شکل گرفته نیز اشاره دارد؛ موضوع مهمی که سرمربی استقلال ترجیح میدهد در این برهه به آن اشاره کند: «قرار نیست اینقدر زود خسته شوم، ولی بعضی وقتها یکسری باختها لازم است که دوست و دشمن خودتان را بشناسید. فضای بسیار مسمومی را ایجاد کردهاند.» محمود فکری درست میگوید. فضای استقلال عمیقاً مسموم شده و انگار برخی منتظر بودند او یک شکست بیاورد و شروع به حاشیهسازی کنند. سرمربی استقلال به موضوع دیگری هم اشاره دارد؛ موضوع تعویض در بازی با فولاد: «ما بازیکنان تخصصیمان را در پست وینگر نداشتیم و مجبور شدیم از بازیکنان غیرتخصصی استفاده کنیم. اینها مواردی است که شاید دستمان خالی باشد. من باید بنالم که دنبال بهانه نیستم و بقیه دنبال بهانه هستند. امیدوارم با کمک و هوشیاری بیشتر فضای خوبی ایجاد کنیم و نتایج خوبی بگیریم.
بعد از بازی با فولاد ریکاوری داشتیم و یک روز به بچهها استراحت دادیم. به امید خدا امروز هم تمرین میکنیم و آماده میشویم برای بازی بعدی. امیدواریم بازی خوبی ارائه دهیم و سه امتیاز را بگیریم.» استقلال ناچار شده بهخاطر بارندگی در زمین چمن مصنوعی تمرین کند. فکری درباره این موضوع هم توضیحاتی دارد: «هم این هفته و هفته گذشته بارندگی شدید بوده و چمن طبیعی ما شرایط خوبی نداشت. زمین بهخاطر خیس بودن، سنگین است و برای بازیکن خستگی میآورد. زمین غدیر هم چمن خوبی دارد و امروز تمرین خوبی را پشت سر گذاشتیم.»